sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Pihabongaus 2014

Naaras käpytikka syö sivusta
Se tunti oli sunnuntaina aamupäivällä puoli yhdestätoista eteenpäin. Puolisen tuntia aiemmin Pihaa jo tiirailin, mutta punatulkkujen tulo laukaisi kellon käymään. Punatulkkuja olikin aika parvi, kahteentoista päädyin bongaustuloksen suhteen. Tulkut käyvät toisen ruoka-astian, jossa on kauraa ja kuorellista aurinkonkukkaa, alla ja kotipihlajassa silleensä, ettei oikein varma lukumäärästä voi olla.

Koirasta ei heiluva alusta haittaa.
Närhen bongaus oli myös hieman kauempaa, ikkunan alle pähkinää ja kuorittua auringonkukkaa se ei juuri uskaltaudu hakemaan. Kuusitiainen odotutti itseään pitkään, mutta tuli yksi yksilö saapui onneksi tuon tunnin sisään. Muut lajit olivat hömötiainen (2) talitintti (14) ja suurilukuisimpana tänä vuonna sinitiainen 18 yksilöä sekä mustarastas (1) ja käpytikka (2).

Käpytikoista tuli havaittua pieni ero. Ukko käpis tarttuu suoraan ruokapötkylään ja syö keinuen, kun rouva puolestaan luottaa tukevaan heinäseipääseen ja nokkii pötköä niska vinossa. Kuvista ero selvenee paremmin. Aiemmin olen eri tyylejä ihmetellyt, mutta nyt kun molemmat kävivät pari kertaa ruokailemassa, sukupuolien vai onko vain yksilöiden ero tuli noteerattua.

Pihabongauksessa on se loistava seikka, että tulee katsottua tunnin aika intensiivisesti Pihaa. Yleensä se kuitenkin on erinaisiä irtominuutteja tai vaikka useampia, mutta ei näin yhdenjaksoisesti. Sitä havaitsee enemmän muutakin kuin vain lajin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti