lauantai 25. tammikuuta 2014

Lintuvuosi 2013 ja 2014 alku

103 on lajimäärä viime vuodelta joka vihkooni kertyi. Elämäni ensihavaintoja oli paljon. Kuten aiemmin syyskuussa kirjoitin, luontoalan opiskelun myötä oli 2013 suurenmoisin lintuvuosi ikinä. Vielä marraskuun lopulla eräässä koulutuksessa Kisakalliossa Lohjalla näkyi Pohjantikka keltaisine päähineineen. Hieno.

The Piha oli entistäkin tarkkaavaisemman tarkkailun alla. Pitihän linnut oppia koulua varten. Ihan alkuvuotta 2013 sävytti peippo, joka jäi - ilmeisesti kohtalokseen - kokeilemaan onneaan Tammelaan. Ainoa Pihan ensihavainto oli harmaapäätikka. Pyrstötiainen kävi myös, mutta ei ihan ensi kertaa. Urpiaisten määrä oli suuri alkuvuonna, mutta syksyllä niitä ei ole tullut ruokinnalle lainkaan.

Tätä kirjoittaessa on Pihabongauksen ensimmäinen päivä. Ihan tuntia en tänään ottanut tarkkailuun aikaa, mutta kuusi lajia aamupäivän puolessa tunnissa paperille merkitsin. Varoiksi, jos vaikka huomenna homma jää hoitamatta.

Tähän mennessä alkuvuotena on lajilistaan kertynyt 18 lajia, näistä puolet Pihalta ja puolet muualta. Sykähdyttävimmät ovat olleet tilhet Tammelassa, noin 35 korpin jono Liesjärven Pirttilahdessa ja ekstralämpimän tammikuun alun teerien soidinäänet.

Ja tietenkin ne lukuisat tiaiset, joita omasta keittiönikkunasta on saanut Pihalla seurata. Nehän ovat ne varmat arkiset ilontuojat.

Mikä siivo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti