lauantai 21. syyskuuta 2013

Kalasääsket Liesjärvellä

Korteniemen edustalla Liesjärven Pyrysaaressa on kalasääski pesinyt useina vuosina. Pesä taitaa alunperin olla mallia tekopesä, eli ihminen on tehnyt pohjatyön. Muistini mukaan viime vuonna pesimistulosta ei ollut. Epäiltiin jopa, että sääksiparista toinen olisi kuollut; yksinäinen lintu oli nähty lentelemässä. Tänä vuonna pesintä näytti onnistuvan, oliko sitten uusi puoliso löytynyt vai miten oli, en tiedä.

Keväällä toukokuussa Pyrysaaresta ohi meloessa sääksiparia oli mukava katsella. Mutta kas kanootin edetessä Kyynäränharjulle päin Soukonsalmen tienoilla kalasääsket lentelivät taivaalla taas. Tulivatko ne perässämme? Tilanne toistui muutamia päiviä myöhemmin. Olisiko järvellä toinen pari?

Kesä-heinäkuulla viimeistään se selvisi. Liesjärven länsihaaran puolelle oli käkkyräisen männyn oksille tullut pesärakennelma. Risukasa ei ollut siksi suuri, että se vielä olisi poikasille riittävä pesä, mutta selvästi aietta pesäpaikkavalinnaksi on. "Korteniemen isäntä" Rolf arveli kyseesä olevan ns. kihlapesän. Eliniäksi pariuskolliset nuoret linnut miettivät tai harjoittelevat yhteistä tulevaisuutta.

Nyt pesä on tyhjä - etelän sääkset syysmuuttavat yleensä jo elokuussa tai syyskuun alussa, nuoret ehkä aiemminkin - mutta selvästi havaittavissa. Onpa kutkuttavan toiveikasta odottaa ensi kevättä, josko Liesjärvellä syntyisi kaksi kalasääskipesuetta.

Joku vesilläkulkija tai sääksistä kiinnostunut on voinut seurata näitä lintuja tarkemminkin. Olisi kiva lukea kommentteja, onko arveluni ja päätelmäni vahvistettavissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti